Het wat en waarom
Meer en meer krijgen projectleiders de vraag om ook de sociaaleconomische aspecten van een natuurproject in beeld te brengen. Een sociaaleconomische impactanalyse (SEIA) is een verzameling van methodes om de veranderingen die een natuurherstel- of -ontwikkelingsproject meebrengt voor de lokale economie en samenleving in beeld te brengen. Een SEIA kan voor (ex-ante) tijdens en/of na (ex-post) een project worden uitgevoerd. Terwijl een ex-ante analyse een inschatting maakt van de verwachte impact van een scenario, zal de inschatting van de impact in een ex-post analyse gebaseerd zijn op de observatie, waardering en/of meting van de daadwerkelijke verandering na het project.
Deze handleiding is een gids over hoe een SEIA te plannen en uit te voeren. De handleiding is vooral gericht op projectleiders van natuurherstel en -ontwikkelingsprojecten, maar kan ook gebruikt worden door uitvoerders of opdrachtgevers van SEIA van multifunctionele ruimtelijke planningsprojecten in het algemeen. De projectleider kan ervoor kiezen om samen met zijn team zelf een SEIA uit te voeren, maar kan er ook voor opteren om dit te laten doen en een studiebureau onder de arm te nemen. Daarnaast biedt deze handleiding ook handvaten voor de mensen die projectaanvragen schrijven en beoordelen waarbij een SEIA of een plan van aanpak voor het uitvoeren van een SEIA wordt gevraagd.
Deze handleiding helpt om
● een inzicht te krijgen in de belangrijkste concepten en doelen van een sociaaleconomische impact analyse (SEIA);
● efficiënt een impactevaluatie uit te kunnen (laten) voeren;
● toegang te krijgen tot tools, methoden, rapporteringsformats voor en voorbeelden van SEIA;
● een kosteneffectief en pragmatisch plan van aanpak op te maken voor een sociaaleconomische impactanalyse in het kader van Europese en andere subsidieaanvragen;
● snel en efficiënt een bestek op te maken voor het laten uitvoeren van een sociaaleconomische impactanalyse (SEIA);
● snel een evaluatie te kunnen maken van de kwaliteit van een voorgesteld plan van aanpak/uitgevoerde SEIA
Scoping
De uitvoering van een SEIA is maatwerk. Daarom definiëren we eerst en vooral het doel van de analyse en verkennen we het project in termen van de verwachte impacts en belanghebbenden binnen een scopingfase. Op basis daarvan bepalen we de belangrijkste vereisten van de SEIA en matchen die met de beschikbare middelen, tijd, data en expertise.
Structuur van een SEIA
Ondanks de verschillen in tijdsbesteding doorlopen de verschillende types van SEIA dezelfde 4 stappen in een iteratief proces. Deze zijn in de uiteindelijke uitvoering van een SEIA niet steeds afzonderlijke op elkaar volgende stappen. Afhankelijk van de grootte en verwachte impact van een project kunnen meerdere fasen ook simultaan worden uitgevoerd. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat bij een klein project in het startoverleg van het projectteam naast de scoping ook een stakeholderanalyse wordt uitgevoerd en de relevantie van de impacts wordt ingeschat. De handleiding bevat verschillende pathways die afhankelijk van de aard van het project de essentiële stappen weergeven en hoe deze te combineren. Hieronder vatten we de stappen samen.
Praktijkvoorbeelden
There are not articles yet.